Κυριακή, Απρίλιος 11, 2021
Στοχασμοί

Σαν άλλος Ιούλιος Καίσαρας…

134views

Σαν άλλος Ιούλιος Καίσαρας κάθε βδομάδα πετάει στο λάκκο με τα νεοφιλελέ λιοντάρια και μια κοινωνική ομάδα. Θιασώτης του κοινωνικού αυτοματισμού και των κοινωνικών ανισοτήτων απολαμβάνει να βλέπει πως το πλήθος αλληλοεξοντώνεται στην αρένα αγνοώντας ότι τα λιοντάρια έχουν θέση στο στομάχι για όλους. Γελάει με την απόγνωση τους, ερεθίζεται με τις κραυγές τους και αναφωνεί “επιστρέψαμε στην κανονικότητα.” Κάποιοι πρέπει να θυσιαστούν σκέφτεται για να ικανοποιήσουμε την απληστία μας σε κρατικό χρήμα και δόξα.

Το φιλοθεάμον πλήθος σαν υπνωτισμένο από τα ΜΜΕ παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την τραγωδία που εξελίσσεται στην αρένα. Κάποιοι που προβληματίζονται δέχονται χωρίς δεύτερη σκέψη τις νουθεσίες των διοργανωτών στα διαζώματα. “Δεν είναι δικοί μας είναι ξένοι.” ” Δεν είναι δικοί μας είναι αναρχοάπλυτοι.” ” Δεν είναι δικοί μας είναι δημόσιοι υπάλληλοι.” ” Δεν είναι δικοί μας είναι εργαζόμενοι.”
Αγνοούν ότι οι επόμενοι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα νεοφιλελέ αρπακτικά θα είναι οι ίδιοι.

Ο Κούλιους αν βρεθεί στα κέφια του μπορεί να χαρίσει την ζωή σε μερικούς επιζήσαντες της αρένας. Η πολιτική άλλωστε είναι το Παν. Το κοινό πρέπει να ταυτιστεί με τον στοργικό και φιλεύσπλαχνο ηγέτη και τα συμφέροντα του. Πρέπει να διαφοροποιηθεί αντίστοιχα από τους σφετεριστές του θρόνου, οι οποίοι σαν άλλος “δούρειος ίππος” θέλουν να αλώσουν το κράτος και να διαλύσουν αυτή την αψεγάδιαστη κοινωνία. “Με τους σφετεριστές, άλλωστε στην εξουσία θα είμαστε ευάλωτοι στους εξωτερικούς εχθρούς που τώρα με μεγάλο κόπο ο πατέρας του έθνους κρατάει μακρυά” λέει το αφήγημα που πιπιλίζει τα αυτιά του πλήθους στην αρένα. Φαινομενικά ο λαοφιλής ηγέτης μας είναι άτρωτος.

Αυτό που αγνοεί είναι ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Η απληστία της εξουσίας που διακατέχει τον ίδιο και το σινάφι του. Που τους κάνει να νιώθουν νόμιμοι ιδιοκτήτες του κράτους αλώνοντας την δημοκρατία και το κρατικό χρήμα μέχρι το μεδούλι. Και αυτή η απληστία και η κοινωνική αναλγησία είναι που θα στρέψει και κάποιους βαρόνους της διαφθοράς απέναντι του. Πολλά τα γραμμάτια για να τα ξεπληρώσει κάποιος Κούλης με την ντόπια διαπλοκή. Πολλά τα αντικρουόμενα συμφέροντα. Το χρήμα δεν περισσεύει για όλους.

Όταν έρθει και ο Αρμαγεδδών της πανδημίας ξανά μαζί και ο λογαριασμός, οι πλάτες που στηριζόταν θα λιγοστέψουν δραματικά όσο χρήμα και αν μοίρασε αριστερά και δεξιά. Οι «Βρούτοι» θα πολλαπλασιαστούν και θα αρχίσουν να ψαλιδίζουν τον θρόνο. Πιο σημαντικό από όλα όμως είναι ότι το πλήθος θα ξυπνήσει από το λήθαργο. Τα εικονικά διλήμματα θα εξαφανιστούν, όταν βρεθεί και αυτό μοιραία μέσα στην αρένα με τα αρπακτικά. Και αυτό θα συμβεί καθότι η αλαζονεία του Κούλη δεν ενδιαφέρεται για ασφαλιστικές δικλείδες και αποσυμπίεση της κοινωνίας. Τότε οι συσχετισμοί θα αλλάξουν. Μπορεί να μην αλλάξουν δραματικά υπέρ του λαού η κάποιας μεγάλης κοινωνικής αλλαγής αλλά θα αλλάξουν.

Το κείμενο «αλιεύτηκε» από το χρήστη του Facebook, Τζον Λοκ

Leave a Response