Κυριακή, Ιανουάριος 24, 2021
Αφιερώματα

Πως επιζούν οι άστεγοι στη χειμωνιάτικη Σιβηρία

275views

Όπως πολλοί άστεγοι στη Σιβηρία, έτσι και ο Alexei Vergunov προσπαθεί να επιβιώσει σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται στους -30 βαθμούς Κελσίου και για να ζεσταθεί αναγκάζεται να μπαίνει σε βιομηχανικούς σωλήνες θέρμανσης. Μακριά από εκεί σίγουρα θα πέθαινε από το κρύο, ενώ είναι πολύ πιθανόν να πάθει σοβαρά εγκαύματα λόγω του αλκοόλ που καταναλώνει ώστε να περνάνε πιο ανώδυνα οι μέρες της ζωής του. «Εγώ δεν έχω ανάγκη, πιο πολύ κινδυνεύουν να πεθάνουν από το κρύο τα άτομα που ζουν μέσα σε σπίτια, όπου είναι αδύνατον να ζεσταθείς, ακόμα και αν έχεις τρεις κουβέρτες πάνω σου, παρά εγώ».

Ο 46χρονος ζει κατά αυτόν τον τρόπο για πάνω από 11 χρόνια. «Όταν κοιμάσαι θα πρέπει να έχεις τα μάτια σου κλειστά και τα αυτιά σου ανοιχτά» τονίζει. Ήθελε να αλλάξει τη ζωή του, όμως πριν από δύο χρόνια, η σύντροφός του, Alyonka, που ζούσε μαζί του στον σταθμό του τρένου, πέθανε από καρκίνο στο ήπαρ και έτσι ο Alexei έχασε κάθε όρεξη για ζωή.

«Οι μέρες μου κυλάνε έτσι, δίχως νόημα», συνεχίζει. «Εάν έβρισκα μια γυναίκα όπως εκείνη θα επέστρεφα πίσω στη κοινωνία και θα προσπαθούσα να αλλάξω τη ζωή μου, όμως καμία δεν είναι σαν την Alyonka μου»

Ο Vergunov είναι ένας από τους 3,500 άστεγους της πόλης Omsk, που αγωνίζονται καθημερινά για επιβίωση. Αγαπάει πολύ τη νύχτα. Εκείνες τις ώρες επικρατεί μια γλυκιά ησυχία στην πόλη και στη χωματερή και είναι ελεύθερος να τριγυρίζει από δω και από κεί μαζεύοντας ανακυκλώσιμα υλικά που ανταλλάζει για μικροποσά.

Το Omsk, διαθέτει καταφύγιο αστέγων αλλά είναι αρκετά μακριά και ο Vergynov δεν μπορεί να κοιμηθεί εκεί καθώς δεν του το επιτρέπουν οι άστεγοι σε εκείνο το σημείο μιας και είναι η δική τους περιοχή.

Leave a Response