Δευτέρα, Ιούλιος 13, 2020
Αφιερώματα

Απεικόνιση θανάτου: μία παράξενη τέχνη

225views

Μπορεί η απαθανάτιση νεκρών να φαντάζει νοσηρή στον σύγχρονο κόσμο αλλά στη βικτωριανή εποχή ήταν κάτι το σύνηθες καθώς κατά αυτόν τον τρόπο ο κόσμος του 19ου αιώνα τιμούσε τη μνήμη των αγαπημένων τους προσώπων.

Οι φωτογραφίες, ταυτόχρονα παράξενες και οδυνηρές, απεικόνιζαν οικογένειες που πόζαραν πλάι σε αποθανόντες συγγενείς και νεαρές κυρίες, που έχασαν τη ζωή τους από φυματίωση, οι οποίες ήταν τοποθετημένες με χάρη ώστε να αναδεικνύεται παράλληλα και η ομορφιά τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για memento mori photos

Η βικτωριανή περίοδος ήταν συνυφασμένη με τον θάνατο . Επιδημίες όπως η διφθερίτιδα, ο τύφος και η χολέρα είχαν σημαδέψει τη χώρα και το πένθος μετατράπηκε σε μόδα.

Διάφορα μπιμπελό, κοσμήματα και μπιχλιμπίδια, με τη φράση memento mori, «θυμήσου ότι θα πεθάνεις»,άρχισαν να κυκλοφορούν στην αγορά.

Τούφες από μαλλιά νεκρών, τοποθετούνταν μέσα σε δαχτυλίδια, ενώ εικόνες και σύμβολα θανάτου έκαναν την εμφάνιση τους σε πίνακες και αγάλματα.

Αποτέλεσμα εικόνας για memento mori photos

Η πρώτη μορφή της φωτογραφίας ήταν οι δαγεροτυπίες, εικόνες πάνω σε ασημένιες πλάκες, η οποίες ναι μεν είχαν υψηλό κόστος αλλά δεν ήταν τόσο ακριβές όσο ένα πορτρέτο.. Έτσι οι οικογένειες στράφηκαν προς τη φωτογραφία ενώ η κωδωνοκρουσία θανάτου ηχούσε για την τέχνη.

Καθώς ο αριθμός των φωτογράφων αυξανόταν, το κόστος της δαγεροτυπίας μειώθηκε αρκετά. Ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα η διαδικασία είχε γίνει αρκετά απλή και οικονομική,καθώς πλέον χρησιμοποιούσαν λεπτό μέταλλο, γυαλί, ή χαρτί, αντί για ασήμι.

Σχετική εικόνα

Η απεικόνιση του θανάτου ήταν πια διαδεδομένη σε όλον τον κόσμο. Τα βρέφη στους βικτωριανούς θαλάμους νεογέννητων ταλαιπωρούνταν από ασθένειες όπως ιλαρά, διφθερίτιδα, οστρακιά, ερυθρά, ασθένειες που τις περισσότερες φορές απέβαιναν μοιραίες. Και έτσι οι οικογένειες επέλεγαν να βγουν μια φωτογραφία όλοι μαζί καθώς ήταν ο μόνος τρόπος να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη του παιδιού τους

Με την ανάπτυξη όμως της ιατρική και της τεχνολογίας, το προσδόκιμο ζωής στα παιδιά ολοένα και αυξανόταν, με τις προσωπογραφίες memento mori να έχουν όλο και λιγότερη ζήτηση ώσπου έπαψαν να υπάρχουν.

Σχετική εικόνα

Leave a Response