Τρίτη, Μάιος 26, 2020
Αφιερώματα

Alfred Hitchcock: ένας σαδιστής φαρσέρ

178views

Ο Alfred Hitchcock, ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών με ταινίες όπως το Vertigo, το Rear Window και το Psycho στο ενεργητικό του, ήταν ένας από τους πιο δεινούς φαρσέρ που δεν δίσταζε να καταστρώνει «αθώα» καλαμπούρια οδηγώντας το θύμα του, ορισμένες φορές, στον πλήρη εξευτελισμό.

Λάτρευε να προσκαλεί τα υποψήφια «θύματά» του σε δείπνο και να τους σκαρώνει διάφορες πλάκες. Είτε τους έβαζε μαξιλαράκια τρικ στα καθίσματα, είτε σέρβιρε το φαγητό με διαφορετική σειρά π.χ. πρώτα το επιδόρπιο και τέλος το ορεκτικό. Σε ένα πλουσιοπάροχο γεύμα που είχε διοργανώσει, οι καλεσμένοι δυσαρεστήθηκαν αρκετά όταν αντίκρισαν τα φαγητά καθώς όλα περιείχαν μια χρωστική μπλε ουσία. Δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν όταν έβλεπαν μπροστά τους μια μπλε σούπα, μια μπλε πέστροφα ή μπλε ροδάκινα. Επίσης εάν κάποιος καλεσμένος απεχθανόταν το αλκοόλ τότε του προσέφερε επίμονα ένα βαρύ ποτό και τον έβλεπε να αγωνίζεται όλο το βράδυ για να το πιει.

Προφανώς αυτήν την εμμονή που είχε με τις φάρσες τη μετέφερε και στη δουλειά του. Σε έναν ηθοποιό είχε στείλε 400 καπνιστές ρέγγες στο σπίτι του. Στο καμαρίνι του Sir Gerald du Maurier έστειλε ένα άλογο απλά για να δει την αντίδρασή του. Όταν ο κάμεραμαν κόμπαζε για τη νέα του ηλεκτρική κουζίνα, την ώρα που επέστρεψε στο σπίτι βρήκε δύο τόνους κάρβουνο να τον περιμένουν στην εξώπορτα με μια απόδειξη που έλεγε «Πληρώθηκαν από τον Alfred Hitchcock».

Μία ηθοποιός είχε εκμυστηρευτεί σε κάποιον τον φόβο της για τον Hitchcock, και εκείνος όταν το έμαθε αντέδρασε με τον εξής τρόπο: αφού την κλείδωσε σε ένα τηλεφωνικό θάλαμο, έβαλε έναν τεχνικό να γεμίσει καπνό τον χώρο την ώρα που η ηθοποιός πάλευε να βγει έξω.

Πολλές θεωρίες έχουν ειπωθεί που προσπαθούν να εξηγήσουν τη συμπεριφορά του και την προσκόλληση του προς στις φάρσες . Πολλοί υποστηρίζουν ότι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο κάποια άσχημα βιώματα που κουβαλάει από την παιδική του ηλικία. Π.χ. στην ηλικία των πέντε ο πατέρας του τον έστειλε στο αστυνομικό τμήμα με ένα σημείωμα. Όταν ο αστυνομικός διάβασε το σημείωμα κλείδωσε τον μικρό Alfred στη φυλακή. Μετά από δέκα λεπτά τον ελευθέρωσε και του είπε «Αυτό κάνουμε στα ζωηρά αγόρια». Αργότερα ο  Hitchcock θα παραδεχτεί πως ποτέ δεν ξέχασε εκείνον τον εξευτελισμό.

Ο βοηθός κάμεραμαν Αlfred Roome ήταν ένα από τα πολλά «θύματά» του, μέχρι που πήρε την εκδίκηση του χρησιμοποιώντας εφέ ψεύτικου καπνού κάνοντας το αυτοκίνητο του Hitchcock να φαίνεται πως έχει σοβαρή βλάβη στο κάτω μέρος, έκτοτε δεν τον πείραξε ποτέ ξανά.

Όμως ήταν μια συγκεκριμένη φάρσα,που αμαύρωσε εν μέρει τη φήμη αυτού του παλαβού σκηνοθέτη και αναγράφεται στη βιογραφία του που εξέδωσε ο Donald Spoto, το 1983.

Ο Hitchcock είχε βάλει στοίχημα τον μισθό μιας βδομάδας με έναν υπεύθυνο από το πλατό πως δεν θα άντεχε να μείνει δεμένος, σε ένα ερημωμένο και άδειο στούντιο για μια ολόκληρη νύχτα. Ο άντρας θεώρησε πως δεν ήταν κάτι σπουδαίο και δέχτηκε με ευχαρίστηση το στοίχημα. Έτσι, ο Hitchcock αφού πρώτα του έδωσε μια γερή δόση μπράντι για να κοιμηθεί γρήγορα, του έβαλε χειροπέδες, έριξε το κλειδί στη τσέπη του και έφυγε, αφήνοντάς τον μόνο του. Την επόμενη μέρα βρήκαν τον άντρα σε έξαλλη κατάσταση, να κλαίει  και να ουρλιάζει. Ο Hitchcock είχε βάλει στο μπράντι καθαρτικό και το θύμα είχε γεμίσει ακαθαρσίες το παντελόνι του και το σημείο όπου τον είχαν δέσει.

Αναμφίβολα ο Hitchcock ήταν ένας ιδιοφυής σκηνοθέτης  αλλά όταν βγήκαν στην επιφάνεια τα μαρτύρια που έκανε στην Tippi Hedren (κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας The Birds) όπως πχ. να βάζει αληθινά πουλιά να της κάνουν επίθεση ή να προσπαθεί να την κακοποιήσει σεξουαλικά ήταν κάτι που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Επίσης δεν δίστασε να στείλει στην κόρη της Hedren, τη Melanie Griffith, όταν εκείνη ήταν έξι ετών ακόμα, μια μινιατούρα φέρετρο όπου είχε τοποθετήσει μέσα ένα κέρινο ομοίωμα της μητέρας της, μάλιστα το ρούχο που φορούσε η κούκλα ήταν το ίδιο με εκείνο που φορούσε η Hedren στην ταινία The Βirds.

Το 2009, ο Donald Spoto εξέδωσε το βιβλίο Spellbound by Beauty που είναι βασισμένο σε αυτήν την ιδιόρρυθμη σχέση μεταξύ της Tippi Hedren και του Alfred Hitchcock. Το 2012 γυρίστηκε και σε ταινία με τη Sienna Miller ως Hedren και τον Toby Jones ως Hitchcock που έφερε τον τίτλο The Girl.


Leave a Response