Κυριακή, Οκτώβριος 25, 2020
Αφιερώματα

Αφιέρωμα στην πορεία των ΖΝ!

Οι «αθυρόστομοι» που πήγαν το ελληνικό hip hop σε άλλη διάσταση

1.93Kviews

Τους ξέρεις, τους έχεις ακούσει, μπορεί να είσαι fan και να έχεις μεγαλώσει με τα τραγούδια τους ή hater και να χλευάζεις ακόμα και τα «ψευδώνυμα» τους. Ότι από τα δύο και να είσαι, το σίγουρο είναι πως η επανένωση των ΖΝ δεν σε αφήνει αδιάφορο.

Πάμε να δούμε μαζί την ιστορία ενός από τα πιο αγαπητά ραπ συγκροτήματα στην Ελλάδα.

Η αρχή έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 90’, όταν γνωρίστηκαν ο Τάκι Τσαν με τον Μηδενιστή, η γνωριμία τους ήταν αρκετά επεισοδιακή, καθώς συνελήφθησαν σε μια συναυλία των Terror X Crew στον Πειραιά. Αυτοί οι δύο έκαναν το πρώτο βήμα, καθώς λίγο αργότερα θα δημιουργήσουν το γκρουπ GLD (Gate of Living Dead). Έπειτα από λίγο καιρό, θα προστεθεί ο Υποχθόνιος, τον οποίο συνέστησε ο Ευθύμης (από τους TXC), παράλληλα με τον Υποχθόνιο, θα μπει στο γκρουπ και ο αδερφός του, ο Καταχθόνιος. Τελευταίος θα προστεθεί ο Χαρμάνης, ο οποίος ήταν παιδικός φίλος του Τάκι Τσαν και ήρθε από την Αμερική.

Αυτοί οι πέντε, μαζί με τον DJ ALX (αδερφός του Τάκι, γνωστός και ως Ηχοκράτορας) δημιούργησαν τους ΖΝ (Ζωντανοί Νεκροί) και ήταν γραφτό να φέρουν στην Ελλάδα κάτι πολύ πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή, το λεγόμενο battle rap.

Τα μέλη των ΖΝ μαζί με τον DJ Alx (Ηχοκράτορας)

Το 1997 κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος των Ζωντανών Νεκρών, ΖΝ Εντολές και το 1998 ο Πρώτος Τόμος. Οι στίχοι των τραγουδιών τους, κάνουν μεγάλη εντύπωση στο κοινό είτε θετική, είτε αρνητική. Τα θέματα για τα οποία μιλούσαν στα τραγούδια τους, ήταν πολύ τολμηρά και πρωτόγνωρα για το ελληνικό κοινό, καθώς μιλούσαν ανοιχτά για ναρκωτικά, αλητείες του δρόμου και έκαναν battle rap, ανοίγοντας «κόντρες» με άλλους rappers. Με αυτό τον τρόπο, σιγά-σιγά οι ΖΝ αρχίζουν να αποκτούν μεγάλο κοινό, ειδικότερα στις πιο μικρές ηλικίες η απήχηση ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Οι ΖΝ με την αμεσότητα τους, δίνουν την αίσθηση στον μικρό τους fan, ότι μπορεί και αυτός να αρχίσει να «χώνει» ραπ, με πράγματα που ζει καθημερινά και ότι το ραπ δεν είναι για τους λίγους, είναι για ΟΛΟΥΣ διότι είναι τρόπος έκφρασης.

Παράλληλα ανοίγουν και την κόντρα με την low bap σκηνή( «σιχαίνομαι το low bap» όπως λέει χαρακτηριστικά ο Μηδενιστής σε ένα τραγουδι), η οποία πήρε μεγάλες διαστάσεις, καθώς πέρα από το στιχουργικό κομμάτι, υπήρχαν και αρκετοί τσαμπουκάδες σε διάφορα live. Ουσιαστικά βέβαια, αυτή η κόντρα δεν είχε κάποια βάση, καθώς όπως θα παραδεχθούν και οι ίδιοι οι ΖΝ, ότι δεν έχουν να χωρίσουν κάτι απλά έτσι είναι το battle rap.

«Σιχαίνομαι το low bap, γουστάρω να κάνω ραπ»

Το 2002 βγαίνει το σόλο άλμπουμ του Μηδενιστή Μεγάλος Ήρωας. Το 2003 το συγκρότημα δεν έκανε πλέον ζωντανές εμφανίσεις και δεν κυκλοφορούσε πολλά τραγούδια. Παρά την εντύπωση στο κοινό τους ότι είχαν διαλυθεί, το συγκρότημα δήλωνε ότι θα κυκλοφορούσε τον Δεύτερο Τόμο. Το 2005, κυκλοφόρησε το Σχολείο από τον Τάκι Τσαν και τον Χαρμάνη, που άφηνε το παλιό στυλ του battle rap και στρεφόταν στο κοινωνικοπολιτικό ραπ. Ακόμη, το 2008 κυκλοφόρησε το σόλο άλμπουμ του Υποχθόνιου Ποιον ακούς.

Οι ΖΝ σε live το 2002!

Τον Δεκέμβριο του 2008, οι Ζωντανοί Νεκροί έκαναν μετά από καιρό το πρώτο live. Μερικές ημέρες αργότερα κυκλοφόρησε το σόλο cd του Μηδενιστή 50/50, με κομμάτια battle rap και κοινωνικοπολιτικού ραπ.

Το 2009 ο Τάκη Τσαν έβγαλε το άλμπουμ Ρίμα για Χρήμα 2, στο οποίο συμμετέχουν και τα πέντε μέλη των ΖΝ.

Το 2013, ο Χαρμάνης και ο Τάκι Τσαν, ως Ζωντανοί Νεκροί, έκαναν live συναυλίες με τα Ανάποδα Καπέλα (Μικρός Κλέφτης και Λεξ). Σε μερικά Live εμφανίστηκε και ο Υποχθόνιος.

Το 2014 μετά από πρόκληση του Τάκη μέσω Youtube για την επανένωση της πεντάδας για τη δημιουργία του Δεύτερου Τόμου, αφού και οι τέσσερις υπόλοιποι δέχτηκαν, ξεκίνησε το ΖΝ update και η επιστροφή στο στούντιο στις αρχές του 2015. Ύστερα από σχεδόν 7 χρόνια, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο του 2015 και ένα live και με τα πέντε μέλη του συγκροτήματος.

Από live το 2015

Το 2015 κυκλοφόρησε ένα Promo EP του Δεύτερου Τόμου με το όνομα Πάσα Ντουμάνια / Παραισθήσεις, με έντονες επιρροές απο trap ήχους. Παρόλα αυτά αποφασίστηκε να μην κυκλοφορήσει ο Δεύτερος Τόμος και να ακολουθήσουν ο καθένας την πορεία του, κάτι το οποίο είχε απογοητεύσει πάρα πολλούς fan, οι οποίοι είχαν πιστέψει στην επανένωση του γκρουπ.

Το 2018 ανοίγει μια μεγάλη κόντρα ανάμεσα στον Μηδενιστή και τον Υποχθόνιο, κυρίως λόγω των αναφορών του δεύτερου σε live του, ο οποίος τον χαρακτήριζε πουλημένο. Έπειτα από αυτό, ο Μηδενιστής κυκλοφορεί το άλμπουμ Μεγάλος Ήρωας 2 , το οποίο περιέχει τραγούδια που μιλούν για τον Υποχθόνιο, όπως το Hannibal και το Μην το κάνουμε θέμα, μέσα από τα οποία περνάει πολλά μηνύματα κατά του (για την συμπεριφορά του κυρίως αλλά και για το ότι δεν σεβάστηκε την φιλία που είχαν).

Το τραγούδι DISS στον Υποχθόνιο

Και ερχόμαστε στο σήμερα, οι ΖΝ άφησαν πίσω τις όποιες κόντρες και διαφωνίες, ανακοινώνοντας της ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ τους, τον Ιούνιο του 2019. Στις 28 Ιουλίου στην Αρχαία Ολυμπία, ετοιμάζονται να δώσουν στο κοινό τους, ένα αξέχαστο live γεμάτο από ΖΝ στιγμές.

Εσείς είστε έτοιμοι να ακούσετε ξανά το «Χάλια Χάλια», το «Πάσα Ντουμάνια» ή το «Alladin»;;;

Αν ναι, τότε αυτό το live απλά ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ!

«Θα ‘σαι πάντα ΖΝ»

Leave a Response