Δευτέρα, Νοέμβριος 30, 2020
Στοχασμοί

Όχι άλλο ανθρωποφαγία!

Το κείμενο αφορά την «ανθρωποφαγία» που υπάρχει στα social media, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια

428views

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε την αυξανόμενη τάση, στην χρήση των social media ανά τον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα. Γενικά, πιστεύω πως το ίντερνετ και τα social media ειδικότερα, είναι καταπληκτικά εργαλεία για τον άνθρωπο, καθώς τον έχουν διευκολύνει σε πολλά πράγματα στην καθημερινότητά του. Μία από αυτές τις δυνατότητες είναι η επαφή με ανθρώπους, η ανταλλαγή απόψεων και το πεδίο να αναπτυχθούν θέσεις, γνώμες και τα πιστεύω του καθενός.

Τα οφέλη είναι αρκετά(σε κάποιο άλλο κείμενο, ίσως καταθέσω τις απόψεις μου αναλυτικότερα) αλλά τα τελευταία χρόνια δυστυχώς, τα social media έχουν εξελιχθεί σε ένα πεδίο «μάχης» και μάλιστα με τον πιο ανήθικο τρόπο. Παρατηρώ ανθρώπους, οι οποίοι μέσα στις συζητήσεις και την ανταλλαγή απόψεων, προβάλλουν την τάση για επίθεση, για υποτίμηση και επίκριση. Με άλλα λόγια, η«χολή» που βγάζει ένας άνθρωπος προς έναν άλλο, είναι πλέον διάχυτη στις πλατφόρμες αυτών των συζητήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, είναι απογοητευτικό και στενάχωρο να παρατηρείς ότι το ανθρώπινο είδος βγάζει προς τα έξω (τώρα που έχει την ευκολία) μια «ανθρωποφαγική» πλευρά του εαυτού του. Για παράδειγμα, πόσες φορές βλέπουμε να χλευάζονται οι παίκτες από τα reality shows, που γίνονται στην τηλεόραση; Νομίζω πάρα πολλές! Το θέμα όμως σε αυτό (άσχετα αν είναι ποιοτικό το πρόγραμμα ή αν ο παίκτης που συμμετέχει δεν μας αρέσει) είναι η ευκολία που έχει ένας άνθρωπος να κράξει, να βρίσει, να εξευτελίσει και όλα αυτά ανώνυμα πίσω από την οθόνη του υπολογιστή του. Αδιαφορώντας βέβαια, για την οικογένεια αυτού του ατόμου, που θα δει αυτά τα σχόλια και θα στεναχωρηθεί. Η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς και τα παραδείγματα είναι αμέτρητα (βλέπε πως μαλώνουν για κόμματα, για ομάδες, για πρόσωπα κ.τ.λ).

Συγνώμη αλλά νομίζω πρέπει να μπει ένα STOP! Όταν δεν μας αρέσει κάποιος( είτε είναι η φάτσα του, είτε η ιδεολογία του, είτε η συμπεριφορά του), μπορούμε πολύ απλά να τον αγνοήσουμε ή να τον προσπεράσουμε. Αν πάλι θέλουμε να εκφράσουμε την άποψή μας, νομίζω, μπορούμε να το κάνουμε με όμορφο τρόπο και όχι σαν ΑΟΥΓΚΑΝΟΙ. Δηλαδή μπορούμε όμορφα και πολιτισμένα, να πούμε την άποψή μας με επιχειρήματα (π.χ δεν μου αρέσει ή δεν συμφωνώ με αυτό που βλέπω γιατί έχω αυτή την άποψη ή γιατί πιστεύω είναι λάθος αυτό που λες), χωρίς να βρίσουμε και να μειώσουμε τον άλλον. Αυτά που λέμε μέσω social media έχουν αντίκτυπο, ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στις εκφράσεις μας (όπως λέει και το ρητό : η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα ΤΣΑΚΙΖΕΙ).

Αρνούμαι να δεχτώ ότι, οι άνθρωποι έχουμε τόσο μίσος και θυμό μέσα μας. Θέλω να πιστεύω πως αυτό το κακό συνήθειο θα σταματήσει (κι ας είναι λίγο ουτοπικό αυτό) γιατί είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ, όχι «ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ» για να τρωγόμαστε μεταξύ μας. Όταν υπάρχει ΣΕΒΑΣΜΟΣ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΕΥΓΕΝΕΙΑ, τότε πραγματικά γίνεται μια υγιής συζήτηση ( με ανταλλαγή απόψεων, κι ας είναι διαφορετικές), ειδάλλως όταν δεν υπάρχουν αυτά που προανέφερα απλά ανταλλάζουμε τα «πυρά» και την μικρότητα μας…

Leave a Response