Δευτέρα, Νοέμβριος 30, 2020
Στοχασμοί

Το ΝΟΥ σου κύριε οδηγέ…

Κάποιες δικές μου σκέψεις, για τα αίτια που προκαλούν τα τροχαία στη χώρα μας

304views

Οδήγηση στην Ελλάδα. Μια πονεμένη ιστορία εδώ και πολλά χρόνια. Καθημερινά ακούμε ή γινόμαστε μάρτυρες τροχαίων ατυχημάτων ή δυστυχημάτων. Μια πληγή που όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν λέει να κλείσει. Σβήνουν καθημερινά άνθρωποι( μπορεί να έχασες και συ που διαβάζεις τώρα, ένα δικό σου πρόσωπο) πάνω στην άσφαλτο αλλά ακόμα λύση δεν έχει δοθεί, ώστε να σταματήσει επιτέλους αυτή η τραγωδία.

Τι πραγματικά φταίει όμως; Η πολιτεία; Οι δρόμοι; Η ελλιπής σήμανση; Ή μήπως η οδηγική συμπεριφορά;

Κατά την άποψή μου, όλα τα παραπάνω έχουν μερίδιο ευθύνης για τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο μερίδιο όμως, το έχει η ΠΑΙΔΕΙΑ μας , η οποία είναι επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. Εδώ είναι που θέλω να σταθούμε. Μια βόλτα να κάνεις, μπορείς να καταλάβεις πολλά πράγματα για το πώς λειτουργεί ο Έλληνας οδηγός. Ένα μεγάλο ποσοστό, κοιτάει αποκλειστικά τον εαυτό του, χωρίς να λογαριάζει: σήματα, όρια ταχύτητας( <<έλα μωρέ σιγά μην πάω αργά>>) , πεζούς ( << περίμενε να περάσω ρε!>>) , προτεραιότητες( ποιος πρέπει να περάσει πρώτος), φανάρια( <<δεν πειράζει μωρέ, θα περάσω και με κόκκινο!>>) , την κατανάλωση αλκοόλ( <<καλά είμαι ρε, μπορώ να οδηγήσω>>) και φυσικά την ασφάλειά του( <<τι ζώνη να βάλω μωρέ, άστο με ενοχλεί>>). Επίσης να μην ξεχάσω την πλήρη αδιαφορία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπου κλασσικά ο Ελληνάρας οδηγός θα παρκάρει στην θέση που είναι αποκλειστικά για τα συγκεκριμένα άτομα και μετά αν του κόψουν πρόστιμο θα βρίζει θεούς και δαίμονες αντί να παραδεχτεί το λάθος του.

Όλα τα παραπάνω, τα συναντάμε σχεδόν καθημερινά στους δρόμους και είμαι σίγουρος ότι και εσύ έχεις ακούσει τις ίδιες ή παρόμοιες φράσεις, που ανέφερα παραπάνω. Αυτό είναι το πρόβλημα, ο ωχαδερφισμός που έχουμε σ αυτή την χώρα, ότι δεν τρέχει τίποτα να πιώ  κάνα ποτάκι ,δεν πειράζει να περάσω με κόκκινο, θα πάω με 200( 200 στην στροφή που λέει και το τραγούδι) εγώ γιατί είμαι μάγκας. Εσένα κύριε οδηγέ, μπορεί να μην σε νοιάζουν αυτά, αλλά σκέψου ότι από πίσω σου έχεις μια οικογένεια ή ανθρώπους που σε αγαπάνε και θέλουν να γυρίσεις πίσω στο σπίτι ΥΓΙΗΣ. Σκέψου και τον άλλον που βγαίνει στο δρόμο, κι αυτός άνθρωπος είναι, μπορεί να έχει παιδιά και γυναικά, που τον αγαπάνε και τον θέλουν να γυρίσει σπίτι. Στο τέλος της ημέρας, όλοι θέλουν να βρίσκονται στα σπίτια τους και να είναι καλά. Ας βάλουμε όλοι λίγο το χεράκι μας όμως για γίνει αυτό και ας αρχίσουμε από……χθες κιόλας να σεβόμαστε τους κανόνες που υπάρχουν ( για το καλό μας είναι), ώστε να σταματήσει αυτή η <<γενοκτονία>> στους δρόμους.

Και κάτι τελευταίο κύριε οδηγέ, να θυμάσαι πάντα ότι, ΜΑΓΚΑΣ είναι αυτός που γυρνάει σπίτι του!!!

Leave a Response