Πέμπτη, Νοέμβριος 21, 2019
Δράσεις

Ο παράδεισος του Τάκη

«Γνώρισα τους ανθρώπους και αγάπησα τα ζώα» Μενέλαος Λουντέμης.

245views

Στην Ιεράπετρα της Κρήτης βρίσκεται ένα καταφύγιο ζώων που οι άνθρωποι το αποκαλούν Ο παράδεισος του Τάκη.  Ένα καταφύγιο που φιλοξενεί πάνω από 300 σκυλιά (μεταξύ άλλων γάτες, πρόβατα και κατσίκες), τα οποία ζουν ελεύθερα, μακριά από κλουβιά και αλυσίδες. Άνθρωποι, από όλο τον κόσμο, το επισκέπτονται και βοηθάνε με τον τρόπο τους, είτε χρηματικά (μιας και η συντήρηση του καταφύγιου βασίζεται εξ ολοκλήρου στις δωρεές) είτε υιοθετώντας κάποιο ζώο, είτε προσφέροντας εθελοντική εργασία.

Ο Τάκης Προεστάκης ήταν ιδιοκτήτης ενός νυχτερινού club για είκοσι χρόνια και όταν ένιωσε πως αυτός ο τρόπος ζωής άρχιζε να τον κουράζει, αποφασίζει να το πουλήσει. Μια μέρα, περνώντας από έναν σκουπιδότοπο στην Ιεράπετρα, βρίσκει ένα σκυλί σε πολύ κακή κατάσταση και του προσφέρει βοήθεια. Έπειτα, ανακαλύπτει ότι υπάρχουν πολλά σκυλιά στο σημείο εκείνο και στο τέλος καταλήγει να φροντίζει πενήντα σκυλιά. Οι άνθρωποι, εκεί γύρω, παραπονιούνται και όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις τον απειλούν ότι θα βάλουν φόλες (μιας και όποιο πλάσμα δεν είναι δίποδο δεν έχει θέση στον κόσμο τούτο). Τότε, ο Τάκης πουλάει ότι έχει και δεν έχει και το 2013 στήνει ένα καταφύγιο ώστε τα σκυλιά που σώζει να ζουν ασφαλή, μακριά από τα δίποδ… εεε τους ανθρώπους.

Ο Black και ο Δίας

Η κατάσταση όμως είναι πολύ δύσκολη. Απολαβές δεν έχει από πουθενά και δυσκολεύεται να βρει τροφή για τα σκυλιά, με τον δήμο να αδιαφορεί πλήρως. Οπότε δεν του μένει τίποτε άλλο από το να πουλήσει το καταφύγιο.

Αλλά η στιγμή που όλα θα αλλάξουν δεν αργεί να έρθει.

Η Liberty. Έξι χρόνια αργοπέθαινε, δεμένη σε μια αλυσίδα, τώρα ζει ελεύθερη στο καταφύγιο περιμένοντας κάποιο φιλόξενο σπίτι να την υιοθετήσει.


Η αγγλική εφημερίδα Daily Mail, δημοσιεύει ένα άρθρο φέρνοντας στην επιφάνεια το όλο θέμα και πολλοί άνθρωποι, από το εξωτερικό, σπεύδουν να βοηθήσουν κάνοντας δωρεές. Μάλιστα γίνεται viral από το ξένο, φιλοζωικό site The Dodo, που έχει εκατομμύρια συνδρομητές και ακολούθους στο youtube και στο facebook αντίστοιχα. Έτσι, ο Τάκης αγοράζει τροφές για τα ζώα, καλύπτει κτηνιατρικά έξοδα (στειρώσεις, εμβολιασμοί κ.α.) και το καταφύγιο παραμένει στα χέρια του. Αργότερα, τοποθετεί μέσα και ένα λυόμενο σπίτι, για να μπορεί να ζει εκεί μόνιμα.

Η ζωή του είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στο έργο που επιτελεί και προσπαθεί καθημερινά να προσφέρει βοήθεια σε όποιο ζώο τη χρειάζεται.

Το μόνο που επιθυμεί ο Τάκης είναι να γίνονται υπεύθυνες υιοθεσίες, ώστε τα ζώα να μην ταλαιπωρηθούν/κακοποιηθούν ξανά, αυτός είναι και ο λόγος που δεν στέλνει ποτέ ένα ζώο σε κάποιον. Όποιος θέλει πραγματικά να υιοθετήσει έναν σκύλο ή μια γάτα θα πρέπει να επισκεφτεί το καταφύγιο.

Επίσης, αν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να υιοθετήσει ένα ζώο, μπορεί να τον στηρίξει χρηματικά, χωρίς να έχει σημασία το ποσό, καθώς και η πιο μικρή δωρεά είναι εξίσου σημαντική.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον στη σελίδα του στο facebook, όπου ανεβάζει φωτογραφίες και βίντεο από το καταφύγιο. Η σελίδα ονομάζεται Takis Shelter non profit organisation. Παραθέτω και τον σύνδεσμο: https://www.facebook.com/Takis-Shelter-non-profit-organisation-591844890918840/

Ο Ozzy. Βρέθηκε στην Κρήτη κρεμασμένος σε ένα δέντρο, με καμένο τρίχωμα. Σώθηκε από τον Τάκη και υιοθετήθηκε από μια οικογένεια στο εξωτερικό. Πλέον έχει τη δική του σελίδα στο facebook που ονομάζεται Ozzy’s Journey.

Leave a Response